Жовчні кислоти (2 проби)
Вимірювання концентрації жовчних кислот у сироватці крові є рутинним діагностичним тестом оцінки функції печінки при холестазі та порушення портального кровообігу. Жовчні кислоти синтезуються в гепатоцитах із холестерину. Холієва та хенодезоксихолієва кислоти є первинними жовчними кислотами у більшості тварин.
Після синтезу та до секреції в жовч жовчні кислоти утворюють кон'югати з амінокислотами – таурином та гліцином. Кон'югація збільшує молекулярну масу цих жиророзчинних сполук, що робить їх розчиннішими у воді, з меншою ймовірністю випадання в осад у водному середовищі (наприклад, у жовчі).
Шляхом енергозалежного транспортного механізму ці осмотично активні стероїдні сполуки проходять через мембрани канальців гепатоцитів та забезпечують первинну рушійну силу потоку жовчі. Жовчні кислоти зберігаються і концентруються у жовчному міхурі. У жовчі, що має лужну реакцію, утворюються натрієві і калієві солі жовчних кислот, які мають кращі емульгуючі властивості. Під час їжі гормональні та нейрогормональні фактори стимулюють скорочення жовчного міхура та проходження жовчних кислот у дванадцятипалу кишку. Жовчні кислоти емульгують жири їжі і, отже, сприяють перетравленню та всмоктування ліпідів та жиророзчинних вітамінів, а також транспорту води та електролітів у кишечнику. Під дією анаеробних мікроорганізмів у кишечнику відбувається процес дегідроксилювання, в результаті якого первинні жовчні кислоти перетворюються на вторинні.
Більшість жовчних кислот поглинаються за допомогою активного транспорту з клубової кишки в портальний кровотік, і лише менше 5% пулу жовчних кислот виводяться з фекаліями. Як правило, жовчні кислоти ефективно видаляються з портальної циркуляції при їх першому проході через печінку. В результаті спостерігається лише невелике збільшення концентрації жовчних кислот у сироватці у здорових тварин. Після їжі ентерогепатична циркуляція жовчних кислот відбувається кілька разів.
Підготовка пацієнта:
У собак і кішок для кращої інтерпретації вмісту жовчних кислот рекомендується досліджувати два зразки сироватки крові: натще і після їжі (постпрандіальний зразок).
Стандартна процедура дослідження полягає в наступному:
Голодна дієта протягом 8-12 годин до отримання першого (натще) зразка сироватки крові.
Використання корму з вмістом жирів (або раціону для зростаючих тварин з підвищеним вмістом жиру та білка) адекватного об'єму (уникати перегодовування; щонайменше 2 чайні ложки для собак вагою менше 5 кг, і чверть раціону – для великих собак) для стимуляції секреції холецистокініну у тонкому кишечнику та подальшого скорочення жовчного міхура. У тварин з потенційною печінковою енцефалопатією може бути використана дієта з обмеженим вмістом білка, але вона повинна бути доповнена кукурудзяною олією, щоб збільшити вміст жиру приблизно до 5%.
Другий (постпрандіальний) зразок сироватки одержують через 2 години після годування.
Вимірюють концентрації в обох зразках.
Преаналітика:
1. Взяття крові – пробірка із жовтою кришкою, із ГЕЛЕМ.
2. Обережно перевернути пробірку 4-6 разів.
3. Пробірку залишити у вертикальному положенні на 30 хвилин за кімнатної температури.
4. Центрифугувати за 2000 g. 10 хв, пізніше 60 хвилин після взяття.
5. Контейнер маркувати П.І.Б. власника та кличку тварини, заповнити бланк скерування.
6. Температурний режим транспортування до лабораторії +2°С...+8°С (синій пакет).
7. Термін виконання 1 день (плюс 1-2 дні для регіонів)
УВАГА! Мінімальний об'єм крові необхідний для дослідження – 1.5 мл
Стабільність проби: 3 дні при +2 ° С ... + 8 ° С (при зберіганні на гелі, відцентрифугована сироватка). Можливе заморожування (при необхідності заморозки перенести сироватку в чистий епендорф з білою кришкою).
Гемоліз може призвести до помилкового зменшення значення, а ліпемія до помилкового збільшення концентрації жовчних кислот.
Інтерпретація результату:
Результати дослідження містять інформацію лише для лікарів. Діагноз ставиться виходячи з комплексної оцінки різних показників, додаткових відомостей і від методів діагностики.
Дослідження рівня жовчних кислот проводиться у тварин при підозрі захворювання печінки, коли відсутні відповідні зміни біохімічних показників.
Існують три основні патологічні процеси за участю печінки, які призводять до збільшення концентрації жовчних кислот у крові:
Аномалії портального кровообігу (наприклад, уроджені портосистемні шунти, гепатопортальна мікроваскулярна дисплазія, набуті шунти). У таких ситуаціях жовчні кислоти гірше вилучаються з портальної циркуляції після першого проходу та надходять у системний кровотік. Присутність кристалів біурату амонію в сечі передбачає гіперамоніємію і може бути підставою для визначення рівня жовчних кислот, для підтвердження портосистемної судинної аномалії.
Зниження функціональної здатності печінки, що виникає при багатьох дифузних захворюваннях печінки (наприклад, гепатит, некроз, глюкокортикоїд-індукована гепатопатія), веде до пошкодження гепатоцитів, що порушує поглинання жовчних кислот з крові.
Зниження екскреції жовчних кислот у жовч. Це може бути результатом печінкового або підпечінкового холестазу будь-якої етіології (обструкції, набряку гепатоцитів, неоплазії, запалення), функціонального або асоційованого з сепсисом холестазу, а також при порушенні цілісності жовчних проток та жовчного міхура.
Зниження концентрації жовчних кислот при захворюваннях печінки не відбувається, але може виникнути внаслідок деяких кишкових розладів.
Сироваткова концентрація жовчних кислот є чутливим індикатором холестазу, і важливо розуміти, що у пацієнтів з іктеричністю, спричиненою холестазом, завжди спостерігатиметься збільшення концентрації жовчних кислот у крові. Проте, вимірювання концентрації жовчних кислот може бути корисним у диференціації гемолітичної гіпербілірубінемії від печінкової або холестатичної гіпербілірубінемії у пацієнтів з анемією, для яких гемолітична причина не є очевидною, активність ферментів печінки неоднозначна. Жовчні кислоти не конкурують із білірубіном за поглинання чи метаболізм у гепатоцитах, отже, гемолітична гіпербілірубінемія може відбуватися без одночасного збільшення концентрації жовчних кислот. Тим не менш, важка анемія може призвести до гепатоцелюлярної гіпоксії, що спричиняє дисфункцію печінки з подальшим збільшенням концентрації жовчних кислот.
Дослідження жовчних кислот проводиться у тварин при підозрі на наявність судинних аномалій (портосистемних шунтів) або для оцінки функції печінки із сумнівним підвищенням печінкових ферментів (наприклад, із дещо збільшеним значенням АЛТ). Як правило, порушення функції печінки та/або судинні аномалії найбільш ймовірні, коли в стані спокою або після їди рівень жовчних кислот становить більше 25 мкмоль/л у собак та 20 мкмоль/л у кішок. Портосистемні шунти можуть викликати помітне підвищення рівня жовчних кислот у крові (особливо після їди) при нормальній або помірно підвищеній активності печінкових ферментів (АЛТ, АСТ, ЛФ).
Підвищений рівень жовчних кислот, спричинений холестатичними захворюваннями печінки, як правило, асоціюється з підвищеними рівнями ЛФ та/або ГГТ.
Концентрація жовчних кислот у крові натще відбиває їх ентерогепатичну циркуляцію, і потрібна незначна функціональна активність печінки, щоб підтримувати рівень жовчних кислот. Тому зниження рівня жовчних кислот у крові не спостерігається навіть при печінковій недостатності.
При синдромі мальабсорбції, уповільненому випорожненні шлунка, зміні перистальтики кишечника рівень жовчних кислот натщесерце може бути вищим, ніж після їди.
Спонтанне скорочення жовчного міхура (без годування) може збільшити рівень жовчних кислот у пробі крові натще. З іншого боку, неповне скорочення жовчного міхура після годування призводить до зниження результату.
При надмірному бактеріальному зростанні в тонкому відділі кишечника бактерії метаболізують солі жовчних кислот у некон'юговані або нерозчинні сполуки. При цьому знижується рівень абсорбції жовчних кислот у здухвинній кишці, розвивається клінічна картина мальабсорбції, виникає стеаторея або діарея, спричинена жовчними кислотами. Крім того, декон'юговані жовчні кислоти можуть токсично впливати на ентероцити.
Визначення рівня жовчних кислот може бути корисним при оцінці функції печінки у тварин, які отримують препарати, які індукують ферментативну активність печінки (наприклад, глюкокортикоїди, фенобарбітал), оскільки рівень жовчних кислот залишається нормальним, якщо немає пошкодження печінки.
Концентрація жовчних кислот у пробі натще у кішок із захворюваннями печінки є менш стабільним показником, ніж постпрандіальне збільшення їхньої концентрації.
У деяких випадках у собак і кішок відзначається нижча концентрація жовчних кислот у постпрандіальному зразку порівняно з пробою натще, що може бути результатом спонтанного спорожнення жовчного міхура під час голодування або особливостями шлунково-кишкового травлення (час спорожнення шлунка, час кишкового транзиту, характер кишкової мікрофлори), а також вивільнення або відповіді на холецистокінін.
Такі породи собак як тер'єр, йоркширський тер'єр, ши-тцу, мальтійська болонка, бішон фризе, спаніель Тибету і гаванський бішон схильні до розвитку гепатопортальної мікроваскулярної дисплазії, в результаті якої зростає концентрація жовчних кислот в сироватці. У мальтійських болонок часто виявляється підвищений рівень жовчних кислот у постпрандіальному зразку сироватки крові за відсутності захворювань гепатобіліарної системи.
Діагнози, основані тільки на результатах дослідження жовчних кислот, не можна з достатньою точністю визначити характер захворювання печінки. Виявлення підвищеного рівня жовчних кислот у крові потребує додаткових діагностичних досліджень.
Підвищення рівня:
Запалення (гепатит та/або холангіогепатит).
Дія токсинів та/або лікарські реакції.
Новоутворення печінки чи біліарної системи.
Гепатопатії, індуковані кортикостероїдами.
Ліпідоз печінки.
Жовчнокам'яна хвороба.
Цироз печінки.
Наявність портосистемного шунта.
Гепатопортальна мікроваскулярна дисплазія.
панкреатит.
Зниження рівня:
Немає клінічної значимості.
Форма видачі результату: кількісний тест.
Одиниці виміру: мкмоль/л.
Референсні значення лабораторії:
Собаки: <20 мкмоль/л натще, <30 мкмоль/л через 2 години після годування.
Кішки: <15 мкмоль/л натще, <20 мкмоль/л через 2 години після годування.